Vi brygger den gode historie

Kontakt en stenhugger, hvis du skal have lavet en gravsten

stenhugger

Når en person dør, så ønsker de efterladte selvfølgelig at sige farvel på den bedste måde og stedet på kirkegården, hvor den afdøde bliver begravet skal også dekoreres flot. I Danmark og mange andre steder i verden er der en tradition for, at man sætter en gravsten på stedet, hvor den afdøde ligger i jorden i enten en kiste eller som aske i en urne. Dette må gerne være en særlig sten, så den er flot at kigge på. Typisk vil man kontakte en professionel for at få hugget en sten, der er er fin og glat på forsiden. Man kan tilmed vælge at få forsiden poleret, så den skinner. Her får man så den afdødes navn, fødsel- og dødsdato dekoreret på og man kan også vælge at have et efterskrift. Nogle vælger også små figurer, eksempelvis fugle, til at sidde oven på stenen og pynte. Det er ikke alle og enhver, der kan formå at arbejde med sten på denne måde. Dem, der arbejder med at udforme gravsten kaldes stenhuggere og der findes nogle dygtige i Thisted & Thy.

Stenhugger er en profession, der går tilbage til stenalderen

Det er ikke noget nyt, at mennesker har valgt sten som materiale til at bygge med. Sten er blevet brugt i mange tusinde år til at bygge huse og redskaber med. De gamle pyramider blev bygget af kæmpe sten, der blev hugget ud af stenbrud for derefter at blive placeret ovenpå hinanden. De ikoniske menneskefigurer på Påskeøen er hugget ud af sten og transporteret over lange distancer. Det har igennem mange tusinde år været et fornemt og vigtigt erhverv at kunne hugge sten ud præcist og flot. Også i Danmark har vi vores helt særlige historie, hvad angår gravsten til minde om de døde. I vikingetiden satte dem, der havde råd til det, en rune med et langt efterskrift op for deres forældre eller anden familie. Vikingehøvdingene fik derudover en begravelse med et monument af tre store sten stående ovenpå graven.

En stenhugger sikrer den afdøde et værdigt minde

Ved at få lavet en gravsten hos en professionel, sikrer man at familien får det bedste minde muligt omkring den afdøde. Det at hugge i sten er ikke nemt og særligt skrift kan være en stor udfordring og kræver stor ekspertise. Med hammer, mejsel og mange års erfaring er det muligt at hugge detaljerede bogstaver og mønstre i sten. Selve stenen kan i sig selv være udformet som for eksempel et hjerte eller et kors. Størrelse og materiale kan variere, efter hvad der ønskes. Prisen er selvfølgelig også derefter.

Traditionen med at placere en gravsten på den afdødes grav går tilbage fra før kristendommen. Dette kan der være flere grunde til. Sten var et af de første materialer, som mennesket lærte at benytte sig af. Da sten er et meget hårdt materiale symboliserer det noget ,der vil vare ved og det kan for eksempel være minderne om vores kære. Dette har siden urtiden været fælles for civilisationer verden over også i Thisted & Thy.

Lisbeth Carlsen

Læs flere artikler af denne skribent

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *