Vi brygger den gode historie

Få hjælp til bisættelse i den svære tid

bisættelse

Når en man har kær går bort, kan det hele virke meget uoverskueligt og forkert. Man synes aldrig at det var hans eller hendes tur til at skulle af sted til himmeriget. Der er mange praktiske ting, som der skal være styr på. Når en person dør, skal der ordnes en masse praktiske ting, så personen bliver sendt godt af sted fra denne jord. Som pårørende kan det være svært at finde ud af hvor man skal starte, og derfor kan man med fordel tage kontakt til en begravelsesforretning i Hillerød eller Allerød. Her står de professionelle klar til at hjælpe dig med alle de praktiske ting, men de er også klar med forståelse for den svære tid, man som pårørende går igennem.

Bisættelse eller begravelse?

Hvis du tager kontakt til en begravelsesforretning i f.eks. Allerød eller Hillerød, er det første du skal tage stilling til om det skal være en bisættelse eller en begravelse. Det kan være svært at tage stilling til som pårørende, hvis man ikke ved hvad ens kære ville have ønsket. Mange har et livstestamente, hvor de udførligt skriver ned, hvordan de gerne vil begraves. Hvis der ikke findes sådan et, kan det være svært at tage stilling til hvordan det hele skal foregå. Her skal man tænke på sin kære og gøre det, som personen ville have syntes bedst om.

Uanset om man vælger en bisættelse eller en begravelse, afholder man ceremonien for at tage afsked med sin kære. Selve ceremonien er den samme ved begge, forskellen på de to går simpelthen på hvordan den afdøde forlader denne jord. Ved en begravelse, sænkes kisten i jorden ude på kirkegården. Dette er ikke tilfældet ved bisættelser. Her køres kisten væk i en rustvogn, og her efter kan der ske forskellige ting. Man kan vælge selv at nedsætte urnen på et gravsted. Man kan således lave ceremonien lidt mere intim og privat. Man kan også vælge at sprede asken ud over havet eller lignende. Her skal man blot huske, at man skal have tilladelse fra kirkekontoret.  Selve bisættelsen foregår langt oftest i kirken, men man kan også få præsten ud i eget hjem eller andre steder, hvis man ønsker.

Husk kisten eller urnen, blomsterne og gravstenen

Når selve ceremonien er på plads, er der stadig praktiske ting, der skal ordnes. Dette kan begravelsesforretningen ofte være meget behjælpelig med at få på plads. Nogle personer har skrevet helt konkret i deres livstestamente om de vil have en kiste eller en urne, hvordan blomsterne skal se og hvordan gravstenen skal se ud. Nogle har sågar skrevet ned, hvad de gerne vil have, at der skal stå på gravstenen.

Hvis man ikke har et livstestamente at gå ud fra, skal man som pårørende selv til at træffe nogle valg. Det kan være godt at gøre i fællesskab med de andre pårørende og begravelsesforretningen. Urner og kister kommer i mange forskellige prisklasser. Det samme gør sig gældende med både blomsterne og selve gravstenen.

Lisbeth Carlsen

Læs flere artikler af denne skribent

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *